Biografie Carlos Castaneda

25 decembrie 1925 – Castaneda se naşte în Cajamarca, Peru, fiul lui César Arańa Burungaray, ceasornicar şi bijutier, şi al Susanei Castaneda Novoa.

Mijlocul anilor 40 – Castaneda urmează cursurile şcolii publice nr. 91 şi liceul San Ramon în Cajamarca, pentru 3 ani, dar nu absolveşte şcoala (conform de Mille, The Don Juan Papers: Further Castaneda Controversies, 1990, p. 362.)

1948 Familia Arańa se mută la Lima, Peru. Castaneda absolveşte Colegio Nacional de Nuestra Senora de Guadalupe din Lima, şi apoi intră la Bellas Artes, şcoala naţională de arte frumoase din Peru (conf. de Mille, p. 362) [Jose Bracamonte, unul dintre prietenii şi colegii lui Castaneda la Şcoala de Arte îşi aduce aminte de fostul său prieten Carlos ca fiind „spiritual, cu imaginaţie bogată şi vesel – un mare mincinos şi un prieten adevărat.” (Time Magazine, 5 martie 1973, p. 44)]

1949 Familia Arańa trăieşte într-un apartament la etajul 3 în districtul Porvenir, la periferia Limei. (de Mille, p. 362)

1950 Susana Castaneda de Arańa moare. Castaneda refuză să asiste la înmormântare, se închide în camera sa 3 zile, fără a mânca, iar când, în cele din urmă, iese, îşi anunţă plecarea de acasă.

1950 – Castaneda închiriază un apartament împreună cu doi colegi de la Bella Artes. Un alt student, Victor Delfin, îl descria mai târziu pe Castaneda, după cum urmează, ziaristului Cesar Levano: „era un mincinos minunat [el tipo mas fabuloso para mentir]. Un individ foarte capabil, plăcut şi destul de misterios. Un seducător de primă mână [un seductor de primera linea]. Îmi amintesc că fetele obişnuiau să îşi petreacă dimineaţa aşteptându-l pe el la Bellas Artes.” (de Mille, pp. 362-364.) Prietenul său Bracamonte îl descrie mai departe ca “gândind mereu poveşti puţin probabile - lucruri extraordinare, frumoase... Vorbea mereu despre Cajamarca, dar, ciudat, nu pomenea niciodată despre părinţii săi.” (idem, p. 364)

1951 - Castaneda o întâlneşte pe Dolores, o tânără de origine chineză-peruană. O cere în căsătorie, iar ea rămâne însărcinată. Îi spune despre sarcina sa cu aproximativ o lună înainte de plecarea lui din ţară. Castaneda continuă să îi scrie până în 1955. (de Mille, p. 383)

10 septembrie 1951 – Castaneda porneşte din Callao, Peru, la bordul SS Yavari, o mică navă transportând alţi 16 cetăţeni peruani către San Francisco. (conform registrelor SS Yavari, datate 9/23/1951) [Castaneda nu îi anunţă pe membrii familiei că pleacă, deşi mai târziu îi scrie verişoarei sale Lucia, descriindu-i o carieră militară imaginară şi făcând aluzie la răni psihice sau fizice. De asemenea, el mai scrie câteva scrisori tatălui său, incluzând una în care spune: „Plec într-o călătorie foarte lungă. Nu fi surprins dacă nu vei mai auzi nimic de mine.” (de Mille p. 364-5.)]

23 septembrie 1951 – Castaneda intră în SUA prin San Francisco, California ca César Arańa, având destinaţia Richmond, California, cu două bagaje şi paşaportul peruan nr. 34.447. (conf. registrelor navei SS Yavari din 9/23/1951)

Martie 1952 – Castaneda îl întâlneşte pe Ivan Culver, un artist comercial din Rivera, California, cu care este posibil să fi avut o relaţie profesională. (conf. arhivelor de imigraţie)

1952 – 1955 – Castaneda trăieşte în sudul Californiei, având slujbe mărunte, îmbunătăţindu-şi engleza şi încercând să economisească suficienţi bani pentru a se înscrie la un colegiu. (conf. Margaret Runyan Castaneda - A Magical Journey with Carlos Castaneda, Millenia Press, 1996, p. 42-43.)

Vara 1955 – Castaneda se înscrie la Community College din Los Angeles (în Vermont, la sud de Bulevardul Hollywood), sub numele de Carlos Castaneda. (În primii săi doi ani aici, urmează cursuri de jurnalism, ştiinţă, literatură, precum şi două cursuri de creativitate literară cu Vernon King.) (conf. A Magical Journey, p. 36 şi numărul din 5 martie 1973 al revistei Time Magazine.)

Decembrie 1955 – prietena costa-ricană a lui Castaneda, Lydette Maduro, îl aduce pe acesta cu ea în apartamentul lui Margaret Runyan, care trebuia să probeze câteva rochii pe care mama lui Lydette le făcea pentru ea. Margaret şi Castaneda se întâlnesc din nou câtva zile mai târziu, când Margaret se duce la Maduro pentru a-şi lua rochiile terminate şi aduce o carte pentru Castaneda, în caz că acesta se afla din întâmplare acolo. (conf. A Magical Journey, p.32-33)

1956 – Castaneda locuieşte într-un apartament puţin mobilat, pe Madison Street, în cartierul Hollywood.

2 iunie 1956 – Castaneda o sună pe Margaret Runyan pentru prima oară, să vadă dacă poate să o viziteze pentru a-i arăta câteva din picturile sale. (conf. A Magical Journey, p. 35; M. Runyan, "My Husband Carlos Castaneda," în numărul din februarie 1975 al revistei Fate: True Stories of the Strange and Unknown.)

Toamna 1956 – Castaneda şi Margaret Runyan sunt un cuplu, petrecând nopţi în apartamentul lui sau în apartamentul pe care ea îl împărţea cu o mătuşă. (conf. A Magical Journey, p. 56) Castaneda începe deja să inventeze o nouă „istorie personală”, spunându-i lui Margaret că s-a născut în Italia în ziua de Crăciun a anului 1931, fiul unei fete de 16 ani care urma cursurile terminale ale liceului în Elveţia şi al unui profesor care se afla într-un tur al lumii când a cunoscut-o pe fată. A afirmat, de asemenea, că sora mamei sale a venit în Italia la scurt timp după naşterea sa, pentru a-l lua să trăiască la ferma familiei de lângă Sao Paolo, Brazilia, unde ar fi urmat şcoala până când a avut vârsta necesară pentru a se duce la şcoala de arte din Italia. A spus că a intrat în SUA prin New York, şi că ar fi urmat şcoli de artă în Montreal şi New York. (conf. A Magical Journey, p. 40-41) Castaneda a mai afirmat că a servit în armata SUA în Spania, şi a mai susţinut că o dată ar fi călătorit cu o trupă de ţigani şi că ar fi fost căsătorit cu o ţigancă. (conf. articolului lui M. Runyan din Fate.)

Începutul lui 1957 – Castaneda inventează o iubită, Sue Childress, pentru a o face pe Margaret geloasă. (conf. A Magical Journey, p. 46-47)

Martie 1957 – Margaret o sună pe singura Sue Childress din cartea de telefoane, care nu auzise niciodată de Castaneda, dar care cu toate acestea devine o prietenă apropiată a lui Margaret. (conf. A Magical Journey, p. 47) [Amândouă vor scrie mai târziu scurte articole pentru apariţia din februarie 1957 a revistei Fate.]

26 aprilie 1957 – Carlos Arańa Castaneda depune o cerere pentru obţinerea cetăţeniei – cu numărul 199531 – la tribunalul districtual din Los Angeles. Adresa sa la această dată este New Hampshire, nr. 1128, ap. 4, Los Angeles; ocupaţia sa este aceea de artist comercial; îşi completează data şi locul naşterii ca fiind 12/25/1925, Cajamarca, Peru; îşi descrie următoarele caracteristici fizice: ochi căprui, păr negru, înălţime 1,78, greutate 63,5 kg.; cetăţean peruan; stare civilă – necăsătorit. Spune că a intrat în ţară sub numele de Carlos Cesar Salvador Arańa Castaneda. Martorii cererii sale au fost Antonio Fuentes, artist, locuind pe N. Hoover Avenue la nr. 951, care declară că îl cunoaşte pe Castaneda din martie 1955, şi Ivan Culver, artist comercial, ce locuia la pe Haney Street nr. 9528 în Rivera, care declară că îl cunoaşte pe Castaneda din martie 1952. Cererea a fost aprobată pe 21 iunie 1957.

1957 – Castaneda semnează ca girant pentru o cerere de împrumut pe care o face Margaret Runyan ca „Carlos C. Aranha”. (conf. A Magical Journey, p. 15)

Toamna 1957 – Castaneda scrie o lucrare de sfârşit de semestru despre Aldous Huxley pentru cel de-al doilea an al său la cursul de engleză la LACC (Los Angeles Community College), devenind interesat de subiecte oculte după ce citise The Doors of Perception a lui Aldous Huxley şi relatările acestuia despre cercetările asupra mescalinei. (conf. A Magical Journey, p.51-54.)

1958 – Castaneda lucrează la fabrica firmei Mattel Toy Company. (conf. A Magical Journey, p. 69.) Se mută într-o pensiune pe Adams Avenue. Începe să scrie poezie şi scurte povestiri, unul dintre poemele sale câştigând premiul întâi într-un concurs de creaţie sponsorizat de ziarul şcolii. El şi Margaret merg deseori la cinema. (conf. A Magical Journey, p. 70-71.)

Decembrie 1958 – Castaneda închiriază o casă mică pe Cherokee Avenue, în Hollywood. Confecţionează felicitări de Crăciun, înfăţişându-l pe Moş Timp („Father Time”) şi o clepsidră. (conf. A Magical Journey, p. 71.)

Începutul lui 1959 – Castaneda îşi ia o cameră la etajul doi al Marietta Apartaments pe Vermont Street, peste drum de campusul colegiului. (conf. A Magical Journey, p. 72.)

19 iunie 1959 – Castaneda termină LACC cu o diplomă de Asociat al Artelor în psihologie (Associate of Arts degree in psychology) (vezi foto)

Septembrie 1959 – Castaneda se înscrie la Universitatea Californiană din Los Angeles (UCLA) pentru prima oară (cu credite pentru transferare de la LACC). Lucrează totodată la o fabrică de prelucrare a mătăsii.

Noiembrie 1959 (Ziua Recunoştinţei) – Castaneda găteşte pentru un grup restrâns de prieteni, incluzându-i pe studenţii de la LACC Allen Morrison (cel mai bun prieten al lui Castaneda la vremea aceea) şi Byron Deore. O discuţie despre religie se presupune că ar fi îndemnat-o pe Margaret să sugereze: „ Dacă aş veni la tine şi ţi-aş spune că am găsit calea supremă de a trăi şi că aş putea să îţi spun exact cum să o realizezi, ar fi foarte greu pentru tine să accepţi. Dar dacă ţi-aş spune că am un profesor misterios care îmi dezvăluie mari taine, atunci ar fi mult mai interesant… Ar fi mult mai uşor de acceptat.” (conf. A Magical Journey, p. 58-59.)

Iarna 1959 – Castaneda obţine o slujbă de seară – casier la Haggarty’s, un magazin cu haine de damă pe Wilshire Bulevard. (conf. A Magical Journey, p. 73-74.)

Decembrie 1959 – Castaneda şi Margaret citesc amândoi The Sacred Mushroom, de Andrija Pharich. (conf. articolului din Fate.)

26 ianuarie 1960 – Carlos Aranha Castaneda se căsătoreşte cu Margaret Evelyn Runyan în Tlaquiltenango, Mexic. (După cum povesteşte Margaret, căsătoria bruscă a avut loc ca o consecinţă a geloziei lui Castaneda, deoarece Margaret se întâlnea cu un om de afaceri care îi spunea că vrea să se căsătorească cu ea imediat ce divorţul său va fi finalizat. Castaneda declară: „Numai peste cadavrul meu. Nimeni nu se va căsători cu ea în afară de mine!”. După o scurtă discuţie în chiar aceeaşi zi, el şi Margaret „ne-am urcat în Volkswagen-ul negru lal lui Carlos şi ne-am îndreptat spre Tijuana”. (conf. A Magical Journey, p. 80-81.) [Totuşi, trebuie să fi trecut considerabil de Tijuana, deoarece Tlaquiltenango, oraşul trecut pe certificatul lor de căsătorie, se află în Morelos, la sud de Mexico City.]

Sfârşitul lui ianuarie 1960 – Castaneda se mută împreună cu Margaret la nr. 823 pe South Detroit Street. (conf. A Magical Journey, p. 81.)

Sfârşitul lui ianuarie – iunie 1960 – Castaneda urmează un curs despre „Metode în Arheologia de Teren” predat de prof. McCusik şi Clement Meighan. [Gloria Garvin Sun, care a lucrat mai târziu ca asistent editorial al lui Meighan, caracterizează aceste ore ca fiind un curs despre şamanism, iar pe Meighan „aproape un şaman el însuşi”.] Margaret Runyan aminteşte că Meighan le promisese studenţilor săi un 10 la lucrarea lor de sfârşit de semestru dacă chiar reuşeau să ia un interviu unui indian adevărat pentru proiect. (conf. A Magical Journey, p. 82.)

Vara 1960 – Mary Joan Baker („Joanie”), pe care Castaneda o va descrie mai târziu drept „primul elev al lui don Juan”, începe să aibă o relaţie cu Castaneda. [Douglas Price-Williams, un profesor la UCLA şi prieten al lui Castaneda (şi, pentru scurtă vreme la începutul anilor ’70, îndrumător al lucrării de diplomă al Florindei Donner-Grau), îşi aminteşte că Joanie a fost mai întâi angajată ca bibliotecară la UCLA, cândva în vara anului 1960 (adică aproximativ când Castaneda şi Margaret Runyan s-au despărţit). În curând, Joanie îl prezenta şi se referea la Castaneda ca preietenul ei şi, mai târziu, ca „logodnicul” ei.]

Se presupune că, la începutul relaţiei lor, Joanie l-a dus pe Castaneda într-o vizită la Rezervaţia Indiană Morongo, aproape de locul unde copilărise, în Banning, California. Margaret notează că, în această perioadă, „Carlos a început să lipsească uneori ore întregi, apoi zile… La început, am crezut că şi-a găsit altă femeie, dar a negat asta. Carlos spunea că făcea călătorii în deşert pentru a studia folosirea plantelor medicinale de către indieni.” (conf. A Magical Journey, p. 81.) Ea mai povesteşte de asemenea că, pentru lucrarea sa pentru Meighan, Castaneda „a lucrat cu un indian Cahuilla într-o rezervaţie de lângă Palm Springs, şi apoi a mers pe râul Colorado şi a lucrat cu câţiva indieni de acolo… În cele din urmă, a găsit un bărbat care i-a oferit multe informaţii despre Buruiana lui Jimson („Jimson’s Weed – Datura inoxia), iar aceste informaţii au fost cele care au constituit baza lucrării lui Carlos…”

Meighan şi-a amintit, cu privire la această lucrare: „Informatorul său ştia multe despre Datura, care conţinea un narcotic, şi care era folosită în ritualurile de iniţiere ale câtorva grupuri californiene; dar despre aceste ritualuri eu şi alţi colegi antropologi presupuneam că dispăruseră de 40-50 de ani. Deci, găsise un informator care încă mai ştia câte ceva despre plantă şi care încă o mai folosea”. Lucrarea cuprinde referiri la cele patru părţi ale plantei, diversele lor scopuri, importanţa rădăcinilor, procesul şi ceremonialul de preparare, toate acestea fiind informaţii pe care în mod presupus Castaneda le află de la don Juan în timpul vizitelor dintre 23 august şi 10 septembrie 1961, aşa cum sunt ele prezentate în The Teachings of Don Juan. La acea vreme, Meighan a lăudat lucrarea (una din singurele trei care implica un indian), sugerând că a contribuit mult la îmbogăţirea literaturii academice. (conf. A Magical Journey, p. 83-85, 91.)

Iulie 1960 – Castaneda îşi mută maşina de scris, cărţile şi materialele pentru sculptură din apartamentul unde locuia împreună cu Margaret, întorcându-se la Marietta Apartaments pe Madison Avenue. (conf. A Magical Journey, p. 93.)

Vara 1960 – Castaneda se presupune că îl întâlneşte pe don Juan în staţia de autobuz Greyhound din Nogales, Arizona. (conf. The Teachings of Don Juan, A Separate Reality şi The Active Side of Infinity.)

Septembrie 1960 – Castaneda şi Margaret Runyan se despart. [conf. actelor de divorţ înaintate mai târziu Tribunalului din West Virginia.] (Cu toate acestea, ei continuă să se vadă des, până când Margaret părăseşte Los Angeles-ul în 1966.)

Septembrie 1960 – W. L. Davis îi prezintă pe Castaneda şi Margaret lui Adrian Gerritsen la o întrunire. La scurt timp după aceasta, Castaneda îl roagă pe Gerritsen să fie tatăl unui copil pentru el. Gerritsen răspunde că „ar trebui să fie de acord şi Margaret”. Nu după mult timp, cei trei (Castaneda, Margaret şi Gerritsen) se întâlnesc la restaurantul Star of India de lângă Vermont, în Hollywood. Gerritsen este de acord cu propunerea. El şi Margaret „au avut după aceea o legătură amoroasă, iar această aventură a avut rezultatele pe care Carlos le dorea”. Potrivit lui Gerritsen, „Castaneda era fericit, şi chiar mi-a mărturisit asta.” [Din scrisoarea lui A. Gerritsen către Margaret din noiembrie 1998, depusă în favoarea declaraţiei lui Carlton Jeremy Castaneda în vederea validării testamentului lui Castaneda.] [Aceasta contrazice însă relatarea anterioară a lui Margaret din A Magical Journey, unde ea scrie: „Întâlnind un om de afaceri suplu şi blond, pe nume Adrian Gerritsen, l-am presat pe Carlos să divorţăm. A refuzat. Dar în săptămânile care au urmat separării noastre, m-am zbătut, şi, după multe insistenţe, am reuşit să-l fac pe Carlos să fie de acord.” (conf. A Magical Journey, p. 93.) În cartea sa, Margaret povesteşte cum Castaneda o duce înapoi în Mexic pentru un divorţ rapid. Cu toate acestea, doi ani mai târziu, Castaneda dezvăluie că divorţul mexican nu a fost decât o înscenare, menită „să mă liniştească, cât timp el îşi continua munca pe teren”. (conf. A Magical Journey, p. 94.) Margaret este extrem de supărată să afle că încă este căsătorită cu Castaneda, „şi a fost nevoie de aproape un an de vizite ale lui Carlos la noul meu apartament de pe Doheny Drive înainte să încep să văd altfel întreaga problemă”. (conf. A Magical Journey, p. 95.) Castaneda se va ataşa puternic de Carlton Jeremy, şi va insista mai apoi ca Margaret să semneze nişte documente la departamentul de Sănătate Publică din care să reiasă că el este tatăl legal. Ca urmare, ulterior a fost emis un nou certificat de naştere.]

Iunie 1961 – Castaneda îşi începe „ucenicia” cu don Juan. Pe 23 iunie 1961, Castaneda îl roagă pe don Juan „să-l înveţe despre peyotă”. Pe 25 iunie 1961 don Juan îl instruieşte pe Castaneda să găsească „un loc de putere” pe podeaua verandei casei sale. (conf. The Teachings of don Juan.)

5 – 7 august 1961 – Castaneda se presupune că participă la o ceremonie unde se consumă peyotă. (conf. The Teachings of don Juan.)

12 august 1961 – Carlton Jeremy Castaneda se naşte la 10:33 AM la Hollywood Presbyterian Olmstead Hospital, aflat pe North Vermont Avenue la nr. 1322, părinţii fiind Margaret Evelyn Runyan, 39 ani, locuind în Los Angeles, South Doheny Drive nr. 153 şi Carlos Aranha Castaneda, 35 ani, născut în Peru, student. (Certificatul de naştere nr. 61-232000.)

17 – 23 august 1961 – Castaneda are alte întâlniri cu don Juan, care începe să-l înveţe despre Datura [un subiect despre care Castaneda scrisese deja o lucrare în urmă cu aproximativ un an.] (conf. The Teachings of don Juan.)

Iunie (?) 1962 – Castaneda participă la o nuntă însoţit de Mary Joan Baker. (vezi foto)

7 septembrie 1962 – Castaneda îşi ia licenţa în Antropologie la UCLA.

Septembrie 1962 – Castaneda se înscrie pentru Doctorat la UCLA.

 

[Home] [Avertisment] [FAQ] [News] [Biografie] [Cărti] [Articole] [Interviuri] [Foto] [Contact] [Download] [Links]